Napelem rendszer árak és tudnivalók a döntéshez

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Az idei év a napelem rendszerek éve lesz! Mindamellett, hogy a megújuló energia egyre nagyobb divat Magyarországon is, a napelem rendszer árai is egyre elérhetőbbek. A kormány egyre több pályázattal és lehetőséggel segíti a családokat, hogy fejlesszék ingatlanjukat. Így ezek a támogatások is elérhetőek napelem rendszer telepítésére.

Napelem rendszer alapjai

Ma már a bárhol elérhető napenergiának köszönhetően könnyen tudjuk akár az egész háztartásunk energiaigényét biztosítani. Ennek előnye, hogy nem kell semmilyen eddig megszokott kényelemről lemondani. Egy jól megtervezett napelem rendszer akár a teljes eddig fogyasztásunkat is kiválthatja.

A fényt, ami a napból érkezik, a ház tetején elhelyezett napelem panelek gyűjtik össze, majd ez az energia, ami itt még egyenáram formájában van jelen, vezetékeken keresztül az inverterbe érkezik. Ennek a feladata a napelem panelek által megtermelt egyenáramot váltóárammá alakítani. Az inverterből az elektromos hálózatba kerül a megtermelt energia, onnan pedig vissza a házunkba. Egy napelem rendszer ezt a feladatot végzi és látja el.

Napelem rendszer árak

Attól függően, hogy milyen mértékű villanyfelhasználásod van, attól függ a napelem rendszer ár is. Ha jelenleg neked havonta átlagosan 10.000 Ft a villanyszámlád, akkor egy körülbelül 3-4 KW-os napelem rendszer a tökéletes választás. Ha szeretnéd ezt a felhasználást bővíteni, mert mondjuk a fűtést és az elektromos autó töltését is szeretnéd napenergiával megoldani, akkor nagyobb napelem rendszerre lesz szükséged, így a napelem rendszer ára is magasabb lesz.

Fontos figyelembe venni, hogy  a napelem rendszer árai attól is függenek, hogy milyen panelt választasz, vagy milyen invertert. Átlagban elmondható, hogy a gyártók 15-25 év garanciát vállalnak a napelem panelekre, és az inverterekre is kérhető plusz díj ellenében ilyen idejű garancia. Mégsem érdemes az olcsóbb paneleket választani az esetleges meghibásodások végett, vagy lehet, hogy nem ugyanazt a teljesítményt biztosítják, mint egy jobban ismert márka.

Napelem ideális tájolása – napelem kalkulátor

Fontos, hogy a tetőd milyen adottságokkal rendelkezik, éppen ezért nem mindegy, hogy milyen lesz a napelem panelek dőlése. A napelem ideális tájolása 30-35 fok, kerülni kell az árnyékot, és az északi fekvést is. Ha ezeknek nem felel meg a tetőd, akkor még mindig van lehetőséged földre telepíteni a napelem rendszert. Ebben az esetben teljesen ideális tájolással megoldható, hogy a napelem rendszered a lehető leghatékonyabban tudjon működni. Ha szeretnéd pontosan megtudni, hogy a te házadra milyen napelem rendszer illeszkedne a legjobban, akkor a SolarZone által fejlesztett napelem kalkulátor segítségével pontos képet kaphatsz a lehetőségeidről.

A 3 legjobb napelem inverter

A hazai piacon 3 kiváló napelem inverter érhető el; ezek a SolarEdge, a Fronius és a Huawei. Mindegyik márka több évtized óta foglalkozik napelemes rendszerekkel, és ezen belül is az inverterekkel. A napelem inverter az egyik legfontosabb eleme a rendszernek, hiszen ez alakítja át az egyenáramot váltóárammá. Nagyon fontos hogy minőségi invertert válassz, mert a leadott teljesítmény múlhat rajta. A wifi-vel ellátott inverterek adatait már online formában is követheted, így akár utazás közben láthatod, hogy milyen teljesítményt adtak le a panelek, az adott napon vagy időszakban. A napelem inverter ára függ a márkától és az adott rendszer követelményeitől, egy okos napelem rendszerhez más inverter ajánlott, mint egy általános rendszerhez. Létezik 3, sőt 1 fázisú inverter is, így a napelem inverter ára függ az adott ház tulajdonságaitól is.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés