PPC kampány, avagy Google Ads hirdetés és Facebook hirdetés

Így nőhet naggyá egy kisvállalkozás az online marketing segítségével
január 31, 2019
Google Ads (AdWords) hirdetés árak
február 3, 2019

PPC kampány, avagy Google Ads hirdetés és Facebook hirdetés

Az online marketing elképzelhetetlen PPC kampányok futtatása nélkül, ha valódi eredményeket szeretnénk elérni. Az online értékesítés és marketing egy rendkívül összetett rendszer, ennek alapvető eleme a PPC hirdetés. Ebben a cikkben mindent kivesézek, ami a PPC kampányok világát illeti. Megismerkedünk a PPC hirdetés jelentésével és a Magyarországon alapvető PPC hirdetési felületekkel is, mint pl a Google Ads (Adwords), vagy a Facebook hirdetések.

Mi az a PPC kampány, avagy a PPC hirdetés jelentése?ppc hirdetes jelentese

A PPC szó a Pay Per Click szavak rövidítése, ami magyarul annyit tesz: Fizetés Per Kattintás, még „magyarabbul” úgy lehetne leírni, hogy ez egy kattintás alapú hirdetési rendszer, ami azt jelenti, hogy a hirdetőnek csak abban az esetben kell fizetni a hirdetés után, ha valaki rákattint arra.

PPC kampányról akkor beszélünk, ha több hirdetést indítunk ilyen formában és ezeknek a megjelenését és rendszerét egy stratégia mentén dolgozzuk ki. PPC kampányokat tudunk futtatni a Google Ads (Adwords), vagy a Facebook hirdetési rendszerében, de ezekről a későbbiekben lesz szó részletesen.

A PPC hirdetések típusai:

Google Ads (AdWords) PPC kampányokgoogle adwords ppc hirdetes

PPC hirdetésekről beszélünk, ha például a Google Ads (AdWords) rendszerében kampányokat kezelünk, előre meghatározott kulcsszavak alapján. Az általunk megadott kulcsszavak valamelyikét, ha beírja valaki a Google keresőbe, akkor megjelenik rá a hirdetésünk. Azért, hogy a hirdetésünk megjelenik a Google keresőjében még nem kell fizetünk, viszont ha valaki rákattint, akkor annak lesz egy egyszeri kattintási költsége. Ezt CPC-nek hívjuk ebben az esetben. Az, hogy ez mennyibe kerül pontosan, arról részletesebben a Google Ads (Adwords) hirdetés ára című cikkemben olvashatsz.

Facebook PPC kampányokfacebook ppc hirdetes ppc kampany

Szintén PPC hirdetéseknek hívjuk a Facebook-on megjelenő hirdetéseket, bár itt nem teljesen a kattintások után fizetünk, hanem a Facebook figyelembe veszi azt is, hogy hány embernek és hányszor jelent meg a hirdetésünk. A Facebook hirdetések esetében ugye nem kulcsszavakra jelenik meg a hirdetésünk, hanem előre meghatározott célzások alapján (nem, kor, érdeklődési kör, stb.) fog megjelenni egy képes (vagy videós) hirdetés, de függetlenül  ettől ezeket is PPC hirdetéseknek hívjuk, mivel kattintunk a hirdetésre, hogy tovább kerüljünk egy adott marketing folyosó következő szintjére.

Mi az előnye a PPC kampánynak?

Régebben igaz volt a mondás, hogy a marketing büdzsé egyik fele ablakon kidobott pénz, csak azt nem tudjuk, hogy melyik… Ma már ez teljesen mérhető és pontosan meg tudjuk nézni, hogy minden egyes forintunk, amit PPC hirdetésre költöttünk az megtérül e, vagy kidobott pénz. Ennek tudatában tudjuk folyamatosan optimalizálni PPC kampányainkat és a jól teljesítőket megtartani, ami viszont rosszul teljesít azt megszüntetni. Összességében a PPC kampányok és PPC hirdetések nagy előnye, hogy mérhető, ezáltal megspórolva olyan pénzeket, amiket később tudunk eredményes kampányokra fordítani. Mind amellett, hogy mérhető rendkívül jól célozható. Míg a Facebook hirdetések esetében szinte bármilyen célzást használhatunk (nem, kor, érdeklődési kör, születésnap, elvált, házas, szingli, stb.), addig a Google Ads (AdWords) hirdetés rendszerében pedig konkrét kulcsszavakra, konkrét keresési igényekre tudunk hirdetni. Ezek segítségével olyan pontosan tudunk hirdetni, mint még soha és pont akkor tudjuk a potenciális ügyfeleink/vásárlóink számára ajánlatunkat megmutatni, amikor arra szükségük van, vagy épp azt keresik.

Milyen fajta PPC hirdetési felületeket ismerünk?ppc kampanyok weboldalra

Eddig is elhangzott a Facebook és a Google Ads (AdWords) hirdetési felületek neve, de nézzük meg, hogyan kap szerepet ez az online marketingünkben. Alap esetben kell rendelkezzünk egy weboldallal, vagy webáruházzal, ahova a látogatókat (potenciális ügyfeleinket) irányítjuk. Ennek a weboldalnak tudnia kell értékesítenie, tehát megfelelően kell legyen felépítve ahhoz, hogy a látogatók valóban képesek legyenek vásárolni, vagy ajánlatot kérni. Ez alatt azt értem, hogy a weboldalnak, vagy webáruháznak megfelelőn kell informálnia a látogatót és el kell érje, hogy bizalma legyen, végső soron látatlanba fogja nálunk hagyni a pénzét.

Ha a webáruházunk/weboldalunk megfelelően van elkészítve, akkor egy jól meghatározott online marketing kampány keretein belül kell elindítsuk PPC hirdetéseinket. Ehhez megfelelően kell ismerjük a célcsoportunkat és nekik szóló üzeneteket kell megjelenítsünk mind a Google Ads kampányainkban, vagy a Facebook hirdetéseinkben. Ezek után el is indíthatjuk PPC kampányainkat, akár mind a két felületen, majd ha megjelentek potenciális érdeklődőink előtt a hirdetések, akkor kattintanak rá és átkerülnek weboldalunk jól megírt landing page-ére, ahol ha mindent jól csináltunk, akkor vásárolnak is. 🙂

Elakadt a beállítások között? Úgy érzi túl sokat költ Adwords hirdetésre, de az eredmények nem jönnek? Lehet, hogy nem jó stratégia mentén hirdeti vállalkozását és sokkal nagyobb potenciál van a hirdetéseiben?

Bé Dénes vagyok online marketing és minősített Google Ads szakértő, cégünk az AdNet Media hivatalos Google Partner, ami azt igazolja, hogy szaktudásunk az AdWords hirdetések terén kiemelkedő, ezt a jelvényt a Google-től kaptuk, hogy megerősítsék Önt szakértelmünkben. Csak kattintson rá és bizonyosodjon meg róla!

 

Milyen eredményeket érhet el hirdetéseivel, ha azt egy szakértő állítja be?

Több száz vállalkozással dolgoztunk már az egyéni vállalkozásoktól kezdve a több száz milliós árbevételű cégekig. Széles körben rendelkezem tapasztalattal és több ezer sikeres kampányt futtattam már le, melyek új vevőket, megrendeléseket eredményeztek ügyfeleimnek.

Nézze meg Google Ads tanácsadás szolgáltatásunkat és ha gondolja húzzuk fel együtt Google hirdetéseit!

Bé Dénes
Bé Dénes
Üdvözöllek Bé Dénes vagyok, minősített Google Ads és online marketing szakértő. Mindig is érdekelt a marketing és az értékesítés, ez számomra már szenvedély. Szeretem az újdonságokat és az innovatív megoldásokat, így biztos lehetsz benne, hogy tőlem csak a legújabb módszerekről fogsz hallani.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük