Webdesign trendek, amelyek túlélik a 2019-es évet

Webdesign trendek, amelyek túlélik a 2019-es évet

A webdesign trendek szoros összefüggésben vannak a technológia fejlődésével, de tükrözik a fogyasztói magatartásforma változásait és élénken reagálnak a divathullámokra is. Nem könnyű megjósolni, melyik jelenség lesz tartós és melyik tűnik el a süllyesztőben. Ez a hat webdesign trend már évek óta tartja magát, és várhatóan a 2020-as években is számolnunk kell velük.

Vannak olyan divathullámok, amik végigsöpörnek a világon pusztán azért, mert újdonságnak számítanak, harsányak vagy szórakoztatóak. Más megoldások azonban azért terjednek el széleskörűen, mert működnek. Az alábbi 6 webdesign trend az utóbbiak közé tartozik.

Dimenziók és dinamika az illusztrációkban

Az 5 éve még hihetetlenül népszerű flat stílus ma már végérvényesen halott. A térbeliség érzékeltetése most szinte kötelező elem a nyomtatott grafikai kreatívok és a weboldalak esetében is. Sokkal nagyobb teret kap az egyediség, és mélyebb szaktudás kell az elkészítésükhöz. Népszerűek a papírkivágásokat imitáló vagy a folyadékfelszínt megidéző mintázatok, foltok és illusztrációk. Ezzel a képanyaggal már nem tudnak az ingyenes képek versenyezni, az egyedi illusztrációk az igényesség és a profizmus hatását keltik.

Tartós webdesign trendek – egyedi, térbeli illusztrációk

Fotómanipuláció – a tartalom is a webdesign része

A fotó alapú, egyedi képi világot kialakító montázsok és composite image-ek is meghatározóak maradnak a webdesign kialakításában. Az igazán profi weboldalak valamilyen ötletes módon manipulálják a képanyagot, amivel teljes mértékben az arculathoz lehet igazítani a tartalom részeként megjelenő képeket is.

Egy jó Photoshop tanfolyam megsokszorozza a lehetőségeket, szinte elengedhetetlen, ha sablonoktól mentes, egyedi webdesignt szeretnél kiadni a kezedből.

Tartós webdesign trendek – fotómanipuláció, egyedi képi világ

Egyedi tipográfia – hatalmas címsorok

Ma már megmosolyogtató az a 15 évvel ezelőtti elv, hogy a jó weboldalak legfontosabb információi ráférnek egyetlen képernyőre, és a felhasználó akkor elégedett, ha nem kell legörgetnie az oldal aljára. Ehhez képest nem ritka az olyan óriás fontokkal megjelenített címsor, ami a teljes laptop képernyőt elfoglalja. A kontraszt az egyik legfontosabb grafikai eszköz a figyelem irányításában, ezért olyan sikeresek a tudatos tipográfiával dolgozó oldalak, ahol a vizuális hierarchiát a hangsúlyozott méret- és fonttípusokkal alkotott kontrasztokkal teremtik meg.

A méretkontraszton kívül legalább ilyen fontos a betűtípusok ismerete is, mert a fontpárosítások akkor működnek igazán jól, ha eltérő betűtípusokkal dolgozunk.

Tartós webdesign trendek – tudatosan használt betűtipusok és tipográfia

Landing page-szerű webdesign

A középre rendezett címoldali diavetítés és a három pontba szedett szolgáltatások egyre unalmasabbá válnak. Az innovatív nagy márkák ma aszimmetrikus, nagyon egyszerű felépítésű oldalakkal dolgoznak. Ezek az oldalak a landing page-ekhez hasonlóan csak a kulcsinformációkat, egy vizuális elemet és egy akció gombot tartalmaznak. Lefelé görgetve még tesznek néhány kiegészítést, de a laptop képernyőn megjelenő landing page-szerű design önmagában is erős.

Tartós webdesign trendek – landing page szerű megjelenés

Mikrointerakciók

A finom animációk nem elsősorban a felhasználó szórakoztatására kerülnek fel a weboldalakra. A rengeteg színes tartalom, a giffek és a videók elterelik a figyelmet, és nem mindig lehet észrevenni, hogy valami fontos dolog is történt közben. Az egér mozgatásakor felbukkanó kattintható elemek, vagy az űrlap kitöltést segítő rövid animációk a megfelelő pontra terelik a figyelmet és hagynak időt a változások észlelésére.

A CSS stíluslapokban rejlő lehetőségek is kibővültek,  izgalmas animációkat lehet kialakítani pusztán HTML és CSS segítségével is. Inspirációt meríthetsz a Codepen-en is, ha izgalmas CSS animációkat szeretnél beépíteni a munkádba, de egy közép-haladó HTML, CSS tanfolyam is jó szolgálatot tehet.

Responsive webdesign – kreatív gridek

Ma már minden weboldalnak mobilbarátnak kell lennie, ezért a responsive tervezés eszköztára népszerűbb, mint valaha. Azonban már a korlátokkal is szembesültek a tervezők. A mobil képernyőjén elveszik a webdesign játékossága, hátterekre és tartalomblokkokra esik szét a figyelmet ügyesen manipuláló,  művészi munka is. A rácsszerkezet miatt alig lehet megkülönböztetni a weboldalakat, és az egyediségre való törekvés az oldalszerkezetek kialakításában is megjelenik. Népszerűek az olyan designok, ahol nem érhető tetten azonnal a bootstrap-es rácsszerkezet.

Várhatóan a CSS flex-grid technológia abban a pillanatban robbanás-szerűen elterjed amint a böngészők maradéktalanul alkalmassá válnak a megjelenítésére.

Tartós webdesign trendek – a rácsszerkezet sablonos hatásának megtörése

Sok esetben az optimális megoldáshoz nem elég a responsive weboldal, sokkal nagyobb felhasználói élményt ad a külön mobil alkalmazás kifejlesztése, amely a weboldalhoz képest korlátozott funkciókkal bír, azonban azokat kényelmesen és célratörően nyújtja.    Ajánlatkérés

    Ingyenes tanácsadás irodánkban.
    Kérjük töltsd ki az alábbi űrlapot, munkanapokon 4 órán belül fel fogunk keresni.

    Ajánlatkérés