Miért ne csináltass weboldalt 100.000 Ft-ért – avagy a kezdő bütykölők átka

Miért ne csináltass weboldalt 100.000 Ft-ért – avagy a kezdő bütykölők átka

Olcsó húsnak híg a leve…

A minap kaptunk egy ajánlatkérést, hogy el kellene készíteni egy weboldalt. Ehhez kaptunk is egy linket, ahol elérhető volt a “szakember” által készített “weboldal”. Az e-mailből nem derült ki sok minden, csupán annyi, hogy ennek a mintájára szeretne egy weboldalt. Meg is néztem az oldalt – hát rá is fért volna a ráncfelvarrás, biztos nem ma készült, gondoltam. Felhívtam az úriembert, aki tisztességesen bevallotta, hogy ő most kezdett ismerkedni a szakmával, és megbízták egy weboldalnak az elkészítésével, de nem tudja befejezni…

Kérdeztem, mi a baj. Jött a válasz, hogy nem tud admin felületet csinálni, nem tudja több nyelven megjeleníteni a cikkeket. Alap dolgok voltak ezek, és még nem is beszéltünk néhány fontos dologról. A weboldal a képes lesz-e az értékesítésre? Bármilyen marketingfunkciót tervezett-e bele? Egyáltalán bármilyen értékesítési folyamat részese-e a weboldalnak?!

Eléggé lesokkolódott a srác, hogy nem tudja befejezni az elvállalt munkát. Mondtam is rá, hogy mi ezt a weboldalt (minden egyes funkcióval és értékesítésre készen) nettó 250.000 forintos díjon tudjuk vállalni.

Majd ezek után nagy csönd…

“Hát …ö… izé… aki adta nekem ezt a munkát, ő 100.000 forintért vállalta el, biztos nem tudok rá ennyit fizetni” – jött a válasz. Mondom semmi gond, legközelebb nem kell elvállalni a weboldalt, amit nem tudsz megcsinálni. Most őszintén; nem került szóba az üzlet elején, hogy az ügyfélnek szüksége lesz admin felületre, ráadásul több nyelven?

Annyira szomorú, hogy ezek a kóklerek teszik tönkre a piacot! Egy kis apró pénzért csinálnak valamit, amit nem is tudnak befejezni… Szégyen! Az ügyfél meg nem érti, hogy ha ezek után hozzánk jön például, hogy mi miért ennyit kérünk érte? Ráadásul kétszer fizet, mert az elsőt lehet dobni a kukába, mert nem hogy nem tudja azt, amit az ügyfél szeretne, de még a webdizájnja is halott, használhatatlan, slendrián.

Mélységesen felháborít az ilyen, mert ezek a “szakemberek”, akik többnyire gyerekek még, és életükben nem láttak vállalkozást. Fogalmuk sincs róla, hogy mire van szüksége ahhoz, hogy sikeres legyen.

Felháborító!

A legrosszabb az egészben mégis az, hogy utána én magyarázkodom az ügyfélnek. Én nyugtatom meg, hogy a következő weboldala bizony rendben lesz, és nem lesz gond. Ez a jobbik eset. A rosszabb, amikor ajánlatkéréskor kérdezik, hogy mi a különbség a 80.000 forintos és a 250.000 forintos weboldal között.

Pontosan ez…

Nem beszélve róla, hogy ez a slendrián pár hónap múlva eltűnve semmilyen garanciát nem vállal a weboldal tartós működésért, nem hogy a továbbfejlesztésért.

Szomorú, de ez az igazság. Jobb végiggondolni, hogy egyszer szeretnénk kifizetni egy weboldalt, vagy kétszer –  sokkal drágábban.

Végül jöjjön néhány kép az említett weboldalról:    Ajánlatkérés

    Ingyenes tanácsadás irodánkban.
    Kérjük töltsd ki az alábbi űrlapot, munkanapokon 4 órán belül fel fogunk keresni.

    Ajánlatkérés